Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 Zajímání se o jógu a ájurvédu člověka nakonec dovede až k pramenům - do Indie.

V Indii  člověk prožije velice hluboké prožitky, které ho posunou zase o něco výš ! Je to úplně jinej svět než si dokážeme tady v Evropě vůbec představit!

Ocitl jsem se na jihu Indie, ve státě Kerala. Tento stát má obrovskou tradici v ájurvédě. Jen zde se používají určité speciální léčebné techniky.  Zkoušel jsem snad vše... Postupně  absolvoval např. Shirovasthi, Pizhichil, General masage, Sirodhara, Karnapooranam, Lepam, Virechanam, Elakizhi, General therapy, Tharnapanam, Snehavasthi..

Jóga na jihu Indie je oproti severu dynamičtější. Ve vysoké vlhkosti / 65 - 75% / je to úplně jiné než jsme zvyklí v Evropě..nesrovnatelné. Jógu jsem praktikoval 2krát denně u učitele Swamy NADANANDA / žák Swamyho SAMPRASADA/. Ranní lekce byly fyzicky náročné, odpolední pránajáma a meditace fyzicky samozřejmě jednodušší. Absolutně jsem se podřídil svému učiteli v každém detailu, zapoměl na "svoji jógu" a nechal se vést..  učil se. 

Praktikování jógy v Indii mě posunulo určitě dál,  hlavně vnitřně.

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

Shirovasthi - teplý bylinný olej se nalije na hlavu a nechá působit asi 15minut. 

Posiluje nervový systém, všechny mozkové buňky, pomáhá při obličejových ochrnutích, vysušených sliznicích, při bolestech hlavy i duševních problémech. Po této proceduře mohou člověka opustit např. ve snu staré bloky, stresy, problémy apod. Máme je nechat odplinout, neanalizovat je. Pak se teprve zbavíme toho špatného..a příjde úleva. Úžasné.. 

Obrazek

Sirodhara - teplým bylinným  olejem se nepřetržitě / asi 30min. / polévá čelo - a 3.oko! 

I tato léčebná procedura má významný vliv na uvolnění nervového systému. Pomáhá při bolestech hlavy, nespavosti, psych. stresech i některých kožních onemocněních.

Pro hodně lidí přináší prožitek vnitřního klidu. Vede do hlubokého relaxačního stavu, čistí mysl a duši. Je možný prožitek hlubokého psych. procesu. Mohou vyplout napovrch staré cítění jako např. hořkost, strach nebo hněv...Když se tak stane zkus jenom nechat tyto prožitky zjevit se a akceptuj je. Pokud jsi vědom co vyplouvá napovrch z tvé mysli, nic neanalizuj a jednoduše nech starou zátěž odejít opustit tebe..

Obrazek

Pulzní diagnostika a terapie u ájurvédské Dr. VENNA.K.

..Sváhá - budiž blaho.

Jen krátce - hodně mě naučila,dala, děkuji. 

Obrazek

Nevím jak to napsat a jestli to vůbec psát, mluvit o tom. Ale k józe patří pravdivost V Indii jsem dostal dar do mých rukou -  koluje mi tam nějakej druh energie, život.. nevím jak to vyjádřit slovně. Ani nevím co s tím..ale je to příjemné, úžasné, neskutečné.  Nemám ambice býti nějakým léčitelem, nevím. V každém případě ještě jednou děkuji Jógo, ájurvédo, Indie!!!