Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Box nebo jóga???                                       Mirek Petr

 

  Hned v úvodu se zkusíme zastavit a zamyslet, zdali existuje na zemi tvor, kterému může prospívat bití, rány, otřesy.. Příroda je mocná čarodějka, možné je téměř vše, ale lidský organismus toto nechce. Otřesy do boxovacího pytle nám neprospívají. Negativní energie, které se mlácením do pytle chceme zbavit, se nárazem vrací zpět  a negativně působí na každou z miliard buněk, z kterých se skládáme. Tyto buňky chtějí klid, mír a harmonii / jako by se narodili v ráji /, kdežto pravým opakem jsou rány, otřesy, stresy, stavy úzkosti, napětí atd. atd. Ano, otřesy patří do této skupiny – nežádoucí.

Jógini již dávno tvrdili, že každý člověk má dáno určité množství úderů srdce. Nemáme důvod jim nevěřit. Západní vědci postupně pomalinku potvrzují vše, co tito prastaří vědci věděli  před tisíci lety. Proto klasická jóga zpomaluje, uvolňuje a harmonizuje. Samozřejmě nebuďme extrémisté – 10minut běhu či jízdy na kole denně nikomu život nezkrátí. Spíše naopak. Člověk by se měl 1krát denně lehce zpotit a vyplavit tak ze sebe nečistoty, jedy..Ideální je 5-10minut denně cvičit Pozdravy slunce, jednou týdně si máknout v powerjóze a zbytek nečistot vypotit také 1krát týdně v sauně. Stačí.

 

  Lidé začínají koketovat s jógou z nejrůznějších pohnutek. Bolesti pohybového aparátu, psychické strasti, nespavost, nadváha, předčasné stárnutí… Nadejde den a vyvolený člověk je donucen to změnit. Začne běhat, plavat, posilovat a třeba i boxovat.  Objeví aerobik, ježdění na stojanu kola, a posléze snad i  powerjógu. Pozvolna zvyšuje četnost a pravidelnost. Cítí, že je mu lépe jak na těle, tak na duchu. Je to propojené, to už víme.Přebytečná kila mizí, fyzické tělo dostává vyšší kvalitu. Nyní už jen chybí pružnost. Pružnost = mládí. Pomůže klasická jóga. Konečně zpomalí ten uspěchaný život, navrátí mládí…ano, postupně si člověk uvědomí, že není potřeba dělat to co na začátku- jednostranně zaměřené / přetěžující jednu oblast / pohyby-  ale stačí  pomalinku, uvolněně /snad až trošku líně / si užívat slasti v jednotlivých pozicích tvořících ucelené prastaré sestavy rovnoměrně působící na celý organismus. Díky pomalosti i na hluboké partie těla. S přibývající délkou praxe se zážitek, vnitřní prožitek  z jógy neustále zvyšuje. Ásány znamenají něco víc, než jen fyzický pohyb – harmonizují energii a dodávají pocit spokojenosti.

 A co na to box? Vždyť já to tam ze sebe všechno vybiji, řekla mi jedna adeptka powerjógy. Krom toho,že otřesy působí velice negativně na celé naše tělo od mozku přes oči až k pohlavním orgánům, je důležité si uvědomit, že úleva po každém fyzickém vypětí,vybití /a to platí i pro powerjógu / – trvá jen den, max. dva. A pak potřebujete další „dávku“. Nepřipomíná vám tento systém náhodou něco? Nedej bože, aby se těmto „závislým“ jednou něco stalo / třeba s rukou / a oni nemohli dopřát si tu svoji  „drogu“.

 No dobrá, a kudy tedy z toho ven, ptáme se.

JÓGA zná řešení ! Připomeňme si v krátkosti, že cvičení pozic /ásan / jógy je až třetím stupínkem jógy ! Pokud nemáme „zvládnuté“, či alespoň vědomě  nepracujeme na prvních dvou krocích jógy, nenalezneme vnitřní klid,harmonii, radost a štěstí ani jako vynikající cvičenci těch nejtěžších jógových pozic…

  1. Stupeň Jógy  - JAMA – etické principy poukazující na negativní stránky naší osobnosti – je charakterizována pataňdžalim jako ukrocení smyslů, zanechání a uvádí pět zdrženlivostí, zákazů, varování:

-         ahimsá - neubližování, nenásilí

-         satja     -pravdivost, pravdomluvnost

-         astéja   ­­-  nekradení

-         brahmačarja – zdrženlivost, nevášnivost

-         aparigraha – nehrabivost, neulpívání

  1. Stupeň Jógy  - NIJAMA –etické principy poukazující na pozitivní stránky naší osobnosti – je charakterizována Pataňdžalim jako očištění vnitřních schopností a uvádí rovněž pět doporučení, příkazů :

-         šauča  -  čistota těla a mysli

-         santóša – spokojenost

-         tapas – sebekázeň

-         svádhjája – sebepoznání, studium svatých písem

-         Íšvara pranidhána – nalezení vyššího životního smyslu

To je návod na stálé uvolnění. Ne mlátit do pytle s pískem nebo být denně 100krát v pozici bojovníka.Změnit své negativní postoje, myšlení, zvítězit nad svoji sobeckostí, hamižností, stále dokola nechávat rozplynout to naše krásně šlechtěné západní ego – které nám pouze stavy úzkosti přináší a naopak pokoru a skromnost  trénujme - toť elixír štěstí. A nezapomínejme, že již každá myšlenka je elektrochemickým impulsem, který má vliv na naše štěstí, zdraví..

Slova Svámiho Šívánandy jsou zřetelná a jasná – vše co zasejeme, třikrát sklidíme.

        A proto - neboxujme, ale  praktikujme jógu na všech stupních.